Teologiczne konotacje pieśni Franciszka Karpińskiego "Kiedy ranne wstają zorze" - Kupiński, Krzysztof R. (Warszawskie Studia Teologiczne, 2024)
Artykuł analizuje teologiczne odniesienia w pieśni Franciszka Karpińskiego "Kiedy ranne wstają zorze", wskazując na jej głębokie zakorzenienie w katolickich prawdach wiary. W szczególności omawia takie zagadnienia jak stworzenie świata przez Boga, Boża Opatrzność, zmartwychwstanie i życie wieczne oraz wszechobecność Boga i chwała oddawana Stwórcy. Pieśń, mimo swojej prostoty, stanowi skuteczne narzędzie głoszenia Objawienia Bożego.