Inwentarz kościoła Najświętszej Maryi Panny na Zamku Wysokim w Malborku z 1829 r. - Jodkowski, Marek (Warszawskie Studia Teologiczne, 2025)
Kościół zamkowy w Malborku stanowił dla zakonu krzyżackiego w okresie średniowiecza główne miejsce celebracji liturgicznych. W okresie nowożytnym przekazano go jezuitom, którzy wyposażyli świątynię w sprzęty barokowe i późnobarokowe. Po ich kasacie świątynia ta stała się filią kościoła miejskiego. Remont prowadzony przez Konrada Steinbrechta od 1882 r. spowodował opróżnienie świątyni, której zamierzano nadać średniowieczny wygląd. Jej inwentarz z 1829 r. prezentuje zatem nieocenioną wartość historyczną. Na jego podstawie można odtworzyć zarys życia religijnego związanego z tym obiektem sakralnym. W zestawieniu przedmiotów należących do kościoła znalazły się argentaria, elementy miedziane, mosiężne, żelazne, cynowe, szaty liturgiczne, cingula, antepedia, księgi liturgiczne, administracyjne, przesłony, nakrycia materiałowe, bielizna liturgiczna i obiekty wykonane z drewna. Spora część wyposażenia nie nadawała się do użytku. Liczne elementy wydawały się rozproszone i zdekompletowane (np. wota).