Wpływ podręczników Wydawnictwa Jedność na praktykę prowadzenia lekcji religii w klasach I–IV - Polny, Michał (Warszawskie Studia Teologiczne, 2025)
W ostatnich latach dr Krzysztof Mielnicki prowadził badania nad tworzeniem podręczników szkolnych do nauki religii, które miałyby pomóc nauczycielom w wykonywaniu ich pracy. Wyniki tych badań zostały wykorzystane przez Wydawnictwo Jedność przy napisaniu i wydaniu najnowszej serii podręczników. Aby sprawdzić, czy nauczyciele wybierający materiały Wydawnictwa Jedność dostrzegają poprawę jakości swojej pracy, przeprowadzono ankietę. W niniejszym artykule został opisany proces tworzenia podręczników szkolnych oraz wytyczne zawarte w programie nauczania. Następnie przedstawiono główne tezy badań Mielnickiego, a na koniec szczegółowo omówiono wpływ nowych podręczników na pracę nauczycieli religii.